hubergroup goes COFREE

Kobaltvrij formulering voor onze vellenoffset inkten

De vraag naar milieutechnisch geoptimaliseerde producten groeit wereldwijd. Merkhouders reageren door intensivering van de inspanningen om niet alleen hun producten te optimaliseren, maar ook hun verpakkingen en andere drukproducties betreffende duurzaamheid te verbeteren. Om de resultaten betreffende het beschermen van het milieu en grondstofbronnen vast te leggen, wordt een groeiend aantal van drukkerijproducties tegenwoordig voorzien van Ecolabels uitgegeven door overheids- en onafhankelijke instanties.

Sommige van deze Ecolabels vereisen dat het gebruik van bepaalde substanties in het productieproces uitgesloten wordt. Kobaltverbindingen, die de oxidatieve droging van drukinkten als een katalysator bevorderen, worden over het algemeen beschouwd als een kritisch element om een erkenning voor deze Ecolabels te verkrijgen.

Hiermee rekening houdend was de hubergroup een van de eerste inktproducenten die een kobaltvrij siccatiefsysteem voor oxidatief drogende inkten ontwikkelde. Deze kobaltvrije inkten zijn als een alternatief geleverd en de technische karakteristieken, kleurruimten en drukeigenschappen van deze inkten blijven onveranderd. Door een verminderde stijging van de temperatuur in de stapel gedurende de oxidatieve drogingsfase, zijn de droogprestaties zelfs verbeterd. Dit leidt tot een duidelijke optimalisering betreffende de droogkinetica. Hiervan profiteren de schuurvastheid- en carboneer eigenschappen. Gedurende de drie jaar dat deze inkten gebruikt worden, heeft iedere individuele applicatie dit succes bevestigd.

Vanwege deze positieve resultaten wordt de parallelle productie van beide siccatiefsystemen stopgezet. Vellenoffset drukinkten van de hubergroup voor papier en kartonbedrukking zijn vanaf nu uitsluitend in een kobaltvrije formulering beschikbaar. De hubergroup vervult haar verantwoordelijkheid als drukinktleverancier om de ontwikkeling van duurzaam drukwerk en om certificatie met elk Ecolabel te bevorderen.