Sociale verantwoordelijkheid

Bedrijven zetten nieuwe trends

Bescherming van het milieu en duurzaamheid zijn onderwerpen die een steeds belangrijkere plaats krijgen op de agenda van bedrijven. Wereldwijd groeit de vraag naar milieuvriendelijkere producten. Veel toonaangevende fabrikanten van merkproducten spannen zich in om duurzaamheid te stimuleren vanuit het idee dat ze blijk willen geven van algemene verantwoordelijkheid. Deze bedrijven doen steeds meer hun best om hun producten te verbeteren en hun (ecologische) voetafdruk te “vergroenen". Voor de consument is het vaak vrij ingewikkeld om een totaalbeeld te krijgen of om de ontwikkelingen te blijven volgen. Dit is de reden dat GO's en NGO's ecolabels toekennen waarin bepaalde normen zijn vastgelegd.

De vraag naar duurzaamheid voor grafische producten

Tevens kunnen fabrikanten van grafische producten een ecocertificaat aanvragen voor hun assortiment. Sommige ecolabels worden internationaal erkend en bieden drukkerijen en fabrikanten van merkproducten een effectief hulpmiddel om blijk te geven van hun verantwoordelijkheidsgevoel en inzet voor het milieu. Tot voor kort was het gebruik van gecertificeerd kringlooppapier bij de productie het enige positieve aspect dat de meeste milieulabels aangaven voor grafische producten. De labels lieten volledig in het midden of de producten al dan niet waren gedrukt volgens ecologische criteria.
Tegenwoordig wordt van fabrikanten echter verwacht dat ze stoppen met het gebruik van ongewenste stoffen voor druk- en nabewerkingsprocessen, en dat ze de emissie beperken van oplosmiddelen in de vorm van vluchtige organische verbindingen (VOC's: volatile organic compounds) afkomstig van inkt, coatings, bevochtigings- en reinigingsoplossingen.

"Blauwe Engel" en andere labels

Hier vindt u gedetailleerde informatie over de belangrijkste ecolabels voor commerciële grafische producten.

Meer...

Onze verantwoordelijkheid

Voor grafische productie volgens de normen van het ecolabel hebben wij onze beroemde inktseries RESISTA en QUICK FAST ontwikkeld voor een kobaltvrij drukproces.

Meer...

hubergroup goes COFREE

De hubergroup vervult haar verantwoordelijkheid als drukinktfabrikant om de duurzame ontwikkeling van drukwerk te versterken en om certificering met alle milieukeurmerken te bevorderen.

Meer...